Veluwe

Ontdek de Veluwe

Boek een arrangement in ons hotel en ontdek de veelzijdige Veluwe. Beleef nostalgie in paleis Het Loo. Ga aapjes kijken bij de Apenheul. Of maak een prachtige tocht door de natuur. Te voet, op de fiets, te paard of al klimmend. De Veluwe ligt direct achter ons hotel.

Nationaal Ereveld Loenen

Locatie

Nationaal Ereveld Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna - zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens internationale (vredes-)missies. 

Herdenkings- en educatiecentrum
Aan de rand van het ereveld en bij de naastgelegen Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen staat het herdenkings- en educatiecentrum. Maak kennis met zes nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Ontdek de verhalen van een dochter, kleinzoon, moeder, zus en nicht die vertellen over hun verloren dierbare en zijn of haar leven. Luister ook naar de veteranen die uit eigen hand vertellen over hun ervaringen in oorlogsgebied. De verhalen geven bovendien een overzicht van de vele internationale (vredes)missies die tot op de dag van vandaag duren.

De tentoonstelling is geopend van 10.00 tot 16.00 uur (woensdag t/m zondag). Reserveer uw tijdsslot op www.tickets.ogs.nl. 

Veteranenbegraafplaats
Op de naast het ereveld gelegen Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen liggen veteranen begraven die zich bij leven hebben ingezet voor vrede en veiligheid binnen en buiten Nederland. Zij overleefden de missies en hebben als laatste wens om met andere veteranen begraven te worden.

Wandelen over het ereveld
Wandel van eind maart t/m eind oktober iedere zondag met een van onze gidsen langs de graven. De rondleiding begint om 11 uur en start vanaf de ingang van het ereveld. Wandelen op eigen gelegenheid kan altijd, zo ligt in het entreegebouw voor de speciale Jeugdroute voor gezinnen met kinderen.

  • Bij verschillende graven staan QR-codes. Scan deze en luister naar het verhaal van het slachtoffer.
  • Maak gebruik van de grafwijzer om een specifiek graf te vinden, zoek op de achternaam van het oorlogsslachtoffer. Of selecteer een lange of korte wandeling en print die uit.
  • Tijdens Open Monumentendagen in september bieden wij een speciaal programma. Houd hiervoor onze website in de gaten.
  • De Jeugdroute is een gratis opdrachtenboekje voor kinderen. Te vinden in het entreegebouw aan de ingang van het ereveld.

Digitale begraafplaats
Download de app ‘Digitale begraafplaats’ om verhalen van slachtoffers en informatie over de monumenten op uw telefoon te bekijken.

Herdenkingen op het Ereveld
Elk jaar op 4 mei vindt een bijzondere herdenking plaats. Iedereen is van harte welkom de herdenking bij te wonen.